Αυχενικό σύνδρομο – Αυχενική δισκοκήλη

Η συχνότητα του Αυχενικού Σύνδρομου και γενικότερα της Αυχεναλγίας είναι πολύ υψηλή και υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε 1 στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών πράγμα που σημαίνει ότι πάσχουν ετησίως 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες. Οι μισοί περίπου έχουν σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία. Οι γυναίκες εμφανίζουν πολύ πιο συχνά Αυχενικό Σύνδρομο (2-4 φορές συχνότερα των ανδρών). Ακόμη και στον ώμο, το συχνότερο αίτιο πόνου είναι η αυχενική ριζοπάθεια και ακολουθεί η περιαρθρίτιδα του ώμου.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου ή αυχεναλγίας, είναι η δυσκαμψία, ο πόνος στον αυχένα που μπορεί να αντανακλάει στα χέρια και τη πλάτη. Μπορεί να συνυπάρχει πονοκέφαλος, ιδίως στη βάση της κεφαλής και ένα συνεχές, επώδυνο βάρος, σαν να μη μπορεί ο ασθενής να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού του. Σε μερικές περιπτώσεις,υπάρχει ζάλη και αστάθεια στο περπάτημα, ακόμη και ίλιγγος.

Θεραπεία αυχενικού Συνδρόμου

Η θεραπεία του Αυχενικού συνδρόμου χωρίζεται πρακτικά σε 3 επίπεδα, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, καθώς και από τα ευρήματα των εξετάσεων, που είναι η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογράφημα. Έτσι έχουμε τη Θεραπεία 1ου επιπέδου, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή(αντιφλεγμονώδη/μυοχαλαρωτικά), ανάπαυση, κολάρο αυχένα και αποφυγή άρσεως βαρών. Αν αυτά δεν ανακουφίσουν τον ασθενή , τότε περνάμε στη Θεραπεία 2ου επιπέδου που περιλαμβάνει, την διενέργεια φυσιοθεραπειών, τα ιαματικά λουτρά, και τη γυμναστική στην πισίνα.

Το τελευταίο επίπεδο περιλαμβάνει την χειρουργική αντιμετώπιση του Αυχενικού Σύνδρόμου,είναι το 3ο. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αντιμετωπίζει νευρολογικές διαταραχές ,όπως η απώλεια δύναμης των άνω άκρων, συνεχή μουδιάσματα,ή/και αυχενική μυελοπάθεια (πίεση του νωτιαίου μυελού).Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια σοβαρή πάθηση και σχεδόν πάντα απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση προς αποφυγή μόνιμων νευρολογικών βλαβών.

Επίσης επεμβατική θεραπεία απαιτείται και σε ασθενείς που   έχουν επανειλημμένες υποτροπές, όταν υπάρχει πόνος που δεν υποχωρεί και η συντηρητική θεραπεία για 3 μήνες δεν αποδώσει.

Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση της πάθησης ονομάζεται πρόσθια αυχενική δισκεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ένας ή περισσότεροι δίσκοι με μια μικρή τομή 2-3 εκατοστών στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού. Στην θέση του δίσκου που έχει αφαιρεθεί τοποθετείται ειδικό μόσχευμα από συνθετικό υλικό απόλυτα συμβατό με το φυσιολογικό οστό και διάρκεια εφ’όρου ζωής. Η επέμβαση γίνεται πάντα με χειρουργικό μικροσκόπιο, ενώ αν χρειάζεται, αφαιρούνται ταυτόχρονα τυχόν οστεόφυτα (τα λεγόμενα «άλατα»)που διαταράσσουν την περιοχή και πιέζουν τις ρίζες των νεύρων συντελώντας στα συμπτώματα (σπονδύλωση). Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και γίνεται με ολική αναισθησία ,ενώ οι κίνδυνοι για σοβαρή μετεγχειρητική επιπλοκή είναι μικρότερη από 1%. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μόνο για την ίδια ημέρα.

Δείτε σχετικά:






Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.