Δισκοκήλη: Νέα δεδομένα στην αντιμετωπισή της

Τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Συγκεκριμένα, η πιο σύγχρονη τεχνική αποκατάστασης της μέσης είναι η Διαδερμική Οσφυϊκή Αποσυμπίεση.

Πρόκειται για μια μέθοδο έχει όλα τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας, δηλαδή ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν συνοδεύεται από την ταλαιπωρία, τους μετεγχειρητικούς πόνους και την καθήλωση στο κρεβάτι, όπως οι παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις, μικροδισκεκτομή, πεταλεκτομή κλπ.

Από συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης υποφέρει σχεδόν το 10% του πληθυσμού, πάνω από τα 50 έτη. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η οσφυική δισκοκήλη, που προκαλεί συμπτώματα οσφυαλγίας και ισχιαλγίας (επίμονο πόνο στη μέση και το πόδι).

Όταν η φαρμακευτική αγωγή, οι φυσιοθεραπείες και τα υπόλοιπα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, τότε η επιλογή είναι το χειρουργείο.

Στην περίπτωση αυτή προτείνουμε την Διαδερμική Οσφυϊκή Αποσυμπίεση. Με την επέμβαση αυτή, ο ασθενής έχει πλήρη αποκατάσταση, χωρίς τους κινδύνους του ανοιχτού χειρουργείου, ή την ταλαιπωρία της διαρκούς υποτροπής και των φαρμάκων.

Με μια ημερήσια νοσηλεία  στο νοσοκομείο, γίνεται μια τομή μόλις ενός εκατοστού. Ο ασθενής δεν χάνει αίμα και δεν τραυματίζεται το μυοσκελετικό σύστημα. Από αυτό το μικρό άνοιγμα γίνονται όλα όσα χρειάζονται για να αποσυμπιεστεί πλήρως ο σπονδυλικός σωλήνας και τα νεύρα που πιέζονται. Μάλιστα, την επέμβαση αυτή μπορούμε, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής να την κάνουμε και με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται με χρήση μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου.

Σε λίγες μόνο μέρες, ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του. Δεν χρειάζεται να μείνει ούτε μια μέρα στο κρεβάτι. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων του είναι άμεση και αισθητή. Όπως λένε οι ασθενείς «το πόδι ξεμουδιάζει, γίνεται πιο δυνατό και το περπάτημα πιο σίγουρο». Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή είναι πρακτικά ανύπαρκτη (μικρή δόση παρακεταμόλης).

Είτε πρόκεται για δισκοκήλη, είτε για σπονδυλική στένωση, είτε για οσφυική σπονδύλωση, όλοι οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες. Οι νεότεροι πηγαίνουν γρήγορα πίσω στη δουλειά τους. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να περπατούν και πάλι όσο θέλουν, ώστε να φροντίζουν τις εργασίες τους ή να επισκέπτονται τους φίλους τους, χωρίς να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να κάνουν πάνω από 100-200 μέτρα χωρίς να σταματήσουν από τον πόνο.

Ν. Μαραθεύτης
Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής
Ιασώ Γενική Κλινική

 

 

 

Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.