Νευροχειρουργός Νίκος Μαραθεύτης


  Επικοινωνία : 210 6416016

Συχνές ερωτήσεις

Παθήσεις της μέσης και του αυχένα

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω χειρουργείο αν τα φάρμακα που παίρνω δεν αρκούν για να ανακουφιστώ;

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας, της ισχιαλγίας και του αυχενικού πόνου. Αν αποτύχουν η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία, συχνά η τοπική έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης μέσα στην άρθρωση ή γύρω από το νεύρο που πονάει, σε επιλεγμένους ασθενείς, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Γιατί πρέπει να με εξετάσει γιατρός αν έχω συνεχή πόνο στη σπονδυλική στήλη, που δεν επηρεάζεται από τις δραστηριότητες μου και χειροτερεύει όταν ηρεμώ ή ξαπλώνω;

Τα συμπτώματα αυτά μερικές φορές μπορεί να σχετίζονται με βλάβες των οστών ακόμη και όγκους που πρέπει έγκαιρα να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν. Σε κάθε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων όπως αυτά, καλό είναι να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας.

Εχω κήλη δίσκου. Πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθώ;

Όχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 ετών έχουν τουλάχιστον μια κήλη δίσκου στη μέση τους. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αν όμως προκαλεί συμπτώματα όπως σοβαρή ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) ή αδυναμία ή μούδιασμα που χειροτερεύει, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία.

Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να χειρουργηθώ στη σπονδυλική στήλη αλλά εγώ φοβάμαι ότι θα μείνω παράλυτος

Η σύγχρονη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει εξελιχθεί σε βαθμό που οι επεμβάσεις αυτές είναι πλέον εξαιρετικά ασφαλείς με πιθανότητες μόνιμης νευρολογικής βλάβης μικρότερες από 1%. Άρα οι επεμβάσεις αυτές είναι πλέον πολύ ασφαλείς, εφόσον απαιτούνται.

Πόσο συχνά περνάει η ισχιαλγία από μόνη της;

Στο 90% των ασθενών περίπου, η ισχιαλγία θα περάσει από μόνη της, χωρίς να απαιτηθεί τίποτε άλλο εκτός από παυσίπονα.

Έπαθα οξεία οσφυαλγία/ισχιαλγία και μου είπαν ότι πρέπει να μείνω στο κρεβάτι για τουλάχιστον 4 μέρες. Είναι σωστό αυτό;

Αυτό έχει αποδειχθεί πλέον ότι είναι μια λανθασμένη τακτική. Με την κατάκλιση οι μύες αδυνατίζουν περισσότερο και η βελτίωση των συμπτωμάτων καθυστερεί. Το σωστό είναι να μην «πέσουμε στο κρεβάτι», αλλά να προσπαθήσουμε να διατηρούμε, όσο επιτρέπει ο πόνος, την κινητικότητά μας και να περπατάμε όσο μπορούμε.

Πόσο θα βοηθούσε αν έχανα βάρος για να βελτιωθεί η οσφυαλγία μου;

Πάρα πολύ. Είναι εύκολο βέβαια για το γιατρό να ζητήσει από τον ασθενή του να χάσει βάρος, αλλά συχνά αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ιδίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έχει αποδειχθεί όμως ότι όσοι τα κατάφεραν να αδυνατήσουν, βελτιώθηκαν και όσο αφορά τους πόνους της μέσης.

Γιατί αν κόψω το κάπνισμα μπορεί να βελτιωθεί η οσφυαλγία μου και αν χρειαστεί χειρουργείο, θα έχω περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας;

Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη φυσική πορεία της οσφυαλγίας. Επίσης, αν κάποιος χειρουργηθεί, η επούλωση των ιστών είναι ταχύτερη στους μη καπνιστές. Ειδικά αν απαιτείται σπονδυλοδεσία, η επιτυχία της επέμβασης (καλή επούλωση των οστών) είναι μεγαλύτεροι στους μη καπνιστές ή αυτούς που διέκοψαν το κάπνισμα με αφορμή την επέμβαση αυτή.

Είχα πόνο στη μέση για πολλά χρόνια. Τώρα αυτός πέρασε αλλά μουδιάζει το πόδι μου και νομίζω ότι δυσκολεύομαι λίγο στο περπάτημα. Πρέπει να δω γιατρό;

Ναι, διότι φαίνεται ότι η πιθανή κήλη του δίσκου τώρα μετατοπίστηκε προς το πλάι και πιέζει μια ρίζα ενός νεύρου. Αν αυτό εξελιχθεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη και πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το αίτιο των συμπτωμάτων αυτών.

Πονάω στη μέση/αυχένα; Πρέπει να πάω σε ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό;

Και οι δυο ειδικότητες είναι επαρκείς για την αρχική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Η σύγχρονη τάση είναι η εξειδίκευση μερικών ορθοπεδικών και νευροχειρουργών στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Αν συνυπάρχει νευρολογικό πρόβλημα, ο νευροχειρουργός μπορεί να το διαγνώσει συνήθως ευκολότερα, αν και ένας καλός γιατρός, ανεξαρτήτου ειδικότητας, μπορεί να κατευθύνει σωστά τη θεραπεία των ασθενών.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις