Νέα θεραπεία για την ακράτεια

Η ακράτεια των ούρων είναι δυστυχώς μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Υπολογίζεται ότι 1 στις 6 γυναίκες άνω των 45 ετών, πάσχει από κάποιας μορφής ακράτεια. Η πάθηση αυτή έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στους ασθενείς. Συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, στέρηση της απλής καθημερινής ψυχαγωγίας και των δραστηριοτήτων. Μάλιστα, οι ασθενείς ντρέπονται για την ακράτεια, θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και αποδέχονται να υποφέρουν.

Τα αίτια και τα είδη της ακράτειας

Τα αίτια είναι πολλά: Ενδεικτικά αναφέρονται οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, οι ορμονολογικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι μυικοί τραυματισμοί στο ουρογεννητικό σύστημα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες παθήσεις ή τραυματισμοί του νευρικού συστήματος.

Τα είδη της ακράτειας μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε 2-3 βασικές κατηγορίες: είναι η ακράτεια κατά την προσπάθεια (βήχας, φτάρνισμα, μυική προσπάθεια), η ακράτεια επιτακτικού τύπου (υπερδραστήρια κύστη) και η ακράτεια από κατακράτηση ούρων.

Η αντιμετώπιση της ακράτειας προσανατολίζεται πάντα στο αίτιο. Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η φυσιοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις της πυέλου και τα φάρμακα. Αν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά ή παρατηρούνται φαρμακευτικές παρενέργειες, όπως γλαύκωμα, ξηροστομία, ναυτία, υπνηλία κ.α., τότε υπάρχουν επεμβατικές θεραπείες, όπως οι επαναλαμβανόμενες εγχύσεις botox, ή η χειρουργική τοποθέτηση «ταινίας» συγκράτησης.

Μια νέα θεραπεία για την ακράτεια

Ωστόσο υπάρχει μια νέα θεραπεία, η οποία έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία, σε τουλάχιστον 150.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αλλά, παραδόξως όχι στην Ελλάδα: Η ηλεκτροδιέγερση του ιερού νεύρου.

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε, τώρα πια και στην Ελλάδα, τη νευροτροποίηση του αντανακλαστικού τόξου της ούρησης. Είναι μια προσιτή, ελάχιστα επεμβατική και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της ακράτειας.

Νευροτροποίηση σημαίνει να ενεργοποιηθεί μια νέα νευρική οδός προς τον εγκέφαλο, ώστε να αποκατασταθεί μια φυσιολογική λειτουργία.

Εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια λόγω υπερδραστήριας κύστης και από ακράτεια λόγω κατακράτησης που δεν οφείλεται σε απόφραξη της κύστεως. Πρώτα γίνεται μια απλή ουροδυναμική μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την τοποθέτηση του διεγέρτη.

Στη συνέχεια, γίνεται η εμφύτευση του ηλεκτροδίου «δοκιμαστικής διέγερσης» για μερικές μέρες. Οι ασθενείς κρατούν ένα ημερολόγιο, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ελέγχεται επαρκώς η ακράτεια. Εφόσον λοιπόν αποδειχθεί ότι η νευροδιέγερση βοηθά, τότε με μια απλή επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας, τοποθετείται ο μόνιμος διεγέρτης και οι ασθενείς αρχίζουν μια νέα ζωή.

Μια νέα ποιότητα ζωής

Απλές δραστηριότητες όπως μια βραδινή έξοδος, μια εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα, το παιχνίδι με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, η κολύμβηση, ένα μακρινό ταξίδι με οποιοδήποτε μέσο, ή μια κοινωνική εκδήλωση γίνονται και πάλι μέρος της καθημερινότητάς τους.

Η ποιότητα ζωής επανέρχεται και μαζί και η καλή διάθεση, που τόσο έχει λείψει από τους ταλαιπωρημένους ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια.

Σε περίπτωση που απασχολεί εσάς ή κάποιον οικείο σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.