Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα

 

 

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι συλλογή αιματηρού υγρού μεταξύ της σκληράς μήνιγγας και του εγκεφάλου. Μπορεί να συμβεί μετά από κάκωση της κεφαλής και μπορεί η εκδήλωσή του να γίνει 1-2 μήνες μετά το χτύπημα. Συνήθως παρατηρείται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ η χρόνια λήψη αντιπηκτικής αγωγής (και ασπιρίνης) φαίνεται ότι αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισής του. Κλινικά ο ασθενής παρουσιάζει πονοκέφαλο, βαθμιαία εμφάνιση  αστάθειας στο βάδισμα, σύγχυση, διέγερση ή αδυναμία από τη μια πλευρά του σώματος. Μπορεί να υπάρχει επίσης υπνηλία και βυθιότητα. Στο ιστορικό του ασθενούς συνήθως διαπιστώνεται κάποιο χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα σοβαρό. Η διάγνωση γίνεται με αξονική τομογραφία. Αν προκαλεί συμπτώματα, πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά. Γίνονται συνήθως 2 κρανιοανατρήσεις (μικρές οπές στο κρανίο διαμέτρου ενός εκατοστού) και αφαιρείται το υγρό, αποσυμπιέζοντας τον εγκέφαλο. Η επέμβαση μπορεί να γίνεται ακόμη και με τοπική αναισθησία σε επιλεγμένους ασθενείς. Μπορεί να απαιτηθεί και επανάληψη της αφαίρεσης του υγρού, δεδομένου ότι οι υποτροπές δεν είναι σπάνιες. Μερικές φορές το αιμάτωμα είναι μικρό και δεν απαιτείται χειρουργική αφαίρεση, αλλά παρακολούθηση με αξονική τομογραφία. Μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (κορτιζόνη). Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που συνήθως έχει καλή έκβαση.

Δείτε επίσης
Αναπαραγωγή Βίντεο

Όγκοι Εγκεφάλου

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

Αναπαραγωγή Βίντεο

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Τηλεφωνικό ραντεβού

Επιθυμώντας να παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, δημιουργήσαμε την υπηρεσία  τηλεφωνικού ραντεβού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει την αποστολή των εξετάσεων του ασθενή και την συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας.

Αμέσως μετά την λήψη των εξετάσεων επικοινωνούμε εμείς με εσάς για τον ορισμό της ημέρας και ώρας του ραντεβού, καθώς και την αποστολή των στοιχείων πληρωμής.

Διευκρινίζουμε ότι τα τηλεφωνικά ραντεβού διενεργούνται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας ,και τα Σαββατοκύριακα.