Νευροχειρουργός Νίκος Μαραθεύτης


  Επικοινωνία : 210 5021743

Κρανιοτομία σε ξύπνιο ασθενή

Εδώ και αρκετά χρόνια, με την μεγάλη πρόοδο της Αναισθησιολογίας, της Νευροφυσιολογίας και της Νευροχειρουργικής, είναι εφικτό, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ασθενή σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, να γίνονται επεμβάσεις στον εγκέφαλο χωρίς γενική αναισθησία.

Αυτό είναι τεχνικά εφικτό, λόγω ενός πραγματικά εντυπωσιακού γεγονότος: Ο ίδιος ο εγκέφαλος, δεν «αισθάνεται» τίποτα! Οπότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν με κάποιο τρόπο, φτάσουμε ως εκεί (ανοίγοντας τις ανατομικές δομές που τον προστατεύουν, όπως το οστό του κρανίου για παράδειγμα), χωρίς να προκαλέσουμε πόνο, τότε μπορούμε να αφαιρέσουμε μέσα από τον εγκέφαλο μια βλάβη (έναν όγκο για παράδειγμα), χωρίς να τραυματίσουμε τα ευαίσθητα νευρωνικά κυκλώματα που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες, όπως την ομιλία, την κατανόηση του λόγου, την κίνηση του σώματος κλπ.

Όταν αυτή η γνώση συνδυαστεί με την χρήση της τεχνολογίας του νευροπλοηγού (ένα σύστημα που μας κατευθύνει μέσα στο χειρουργείο, σε πραγματικό χρόνο, σε προκαθορισμένο ανατομικό σημείο μέσα στον εγκέφαλο), τότε, με μια ελάχιστα επέμβαση, μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε θαυμαστά χειρουργικά αποτελέσματα χωρίς σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και την νευρολογική κατάσταση του ασθενούς.

Ίσως να έχετε δει ντοκιμαντέρ όπου ο χειρουργός επεμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ασθενούς, ενώ αυτός μιλάει, παίζει κάποιο μουσικό όργανο, τραγουδάει, ή κινεί τα άκρα του. Το νόημα μιας τέτοιας επέμβασης δεν είναι να δείξουμε ότι είναι τεχνικά εφικτό ή να εντυπωσιάσουμε με την πρόοδο της επιστήμης. Το νόημα είναι ότι η περιοχή της βλάβης βρίσκεται πολύ κοντά σε μια σημαντική λειτουργική περιοχή του εγκεφάλου, που ελέγχει μια πολύ σημαντική δραστηριότητα, όπως η λεπτή κίνηση των δακτύλων. Έτσι, ένας μουσικός, μετά από την επέμβαση αφαίρεσης της πάσχουσας περιοχής, μπορεί να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να διατηρήσει τις σπουδαίες ικανότητες που έχει αποκτήσει με πολύ κόπο στη διάρκεια της ζωής του.

Read More

Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο νευροχειρουργός Νίκος Μαραθεύτης

Στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 εμφανίστηκε ο νευροχειρουργός Νίκος Μαραθεύτης, ο οποίος μίλησε για τις επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη μόνο με τοπική αναισθησία που για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Read More

Δισκοκήλη: Νέα δεδομένα στην αντιμετωπισή της

Τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Μέχρι πρόσφατα, ή ακόμη και τώρα, όταν ένας ασθενής μάθαινε ότι χρειάζεται να χειρουργηθεί στη μέση, βίωνε μεγάλο φόβο και ανασφάλεια. Όλοι έχουν κάποιον φίλο, γνωστό ή γείτονα, που μετά από ένα χειρουργείο στη μέση για δισκοκήλη, υπέφερε για πολύ καιρό, δεν έλυνε το πρόβλημά του, ή πονούσε ακόμη χειρότερα. Οι περισσότεροι βέβαια γίνονταν καλά, αλλά μετά από αρκετό καιρό μετά την επέμβαση.

Διαδερμική Οσφυϊκή Αποσυμπίεση

Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αναστρέφεται και αυτή είναι μόνο η αρχή. Γιατί έχει έρθει και στην Ελλάδα η πιο σύγχρονη τεχνική αποκατάστασης της μέσης: Η Διαδερμική Οσφυϊκή Αποσυμπίεση. Η μέθοδος έχει όλα τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής θεραπείας, δηλαδή ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν συνοδεύεται από την ταλαιπωρία, τους μετεγχειρητικούς πόνους και την καθήλωση στο κρεβάτι, όπως η γνωστή κανονική χειρουργική επέμβαση.

Πιο συγκεκριμένα: όποιος ασθενής υποφέρει από συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης, σχεδόν το 10% του πληθυσμού, πάνω από τα 50 έτη, ή από οσφυική δισκοκήλη, που του προκαλεί σοβαρά συμπτώματα οσφυαλγίας και ισχιαλγίας (επίμονο πόνο στη μέση και το πόδι, συχνά σε άτομα νεαρής ηλικίας), μέχρι τώρα είχε 2 επιλογές: Η πρώτη επιλογή ήταν να παίρνει πολλά φάρμακα, να κάνει φυσιοθεραπείες και να χάνει μέρες από την εργασία και τις δραστηριότητές του κάθε φορά που είχε κρίση του πόνου, δηλαδή συνήθως 1-3 φορές το χρόνο. Η δεύτερη επιλογή ήταν να μπει στο χειρουργείο, συχνά με φόβο και ανασφάλεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Τώρα όμως με την Διαδερμική Οσφυϊκή Αποσυμπίεση, ο ασθενής έχει σχεδόν πλήρη αποκατάσταση, χωρίς τους κινδύνους του ανοιχτού χειρουργείου, ή την ταλαιπωρία της διαρκούς υποτροπής και των φαρμάκων.

Ούτε μια μέρα στο κρεβάτι

Με μια ημερήσια νοσηλεία μερικών ωρών στο νοσοκομείο, γίνεται μια τομή μερικών χιλιοστών, η οποία φαίνεται μετά σαν αμυχή στο δέρμα. Ο ασθενής δεν χάνει αίμα και δεν τραυματίζεται το μυοσκελετικό σύστημα. Από αυτό το μικρό άνοιγμα γίνονται όλα όσα χρειάζονται για να αποσυμπιεστεί πλήρως ο σπονδυλικός σωλήνας και τα νεύρα που πιέζονται.

Σε λίγες μόνο μέρες, ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητές του. Δεν χρειάζεται να μείνει ούτε μια μέρα στο κρεβάτι. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων του είναι άμεση και αισθητή. Όπως λένε οι ασθενείς «το πόδι ξεμουδιάζει, γίνεται πιο δυνατό και το περπάτημα πιο σίγουρο». Η μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή είναι πρακτικά ανύπαρκτη (μικρή δόση παρακεταμόλης).

Το πρόβλημα παύει να υφίσταται και όλοι οι ασθενείς αναλαμβάνουν χωρίς πόνους τις καθημερινές τους ασχολίες. Οι νεότεροι πηγαίνουν γρήγορα πίσω στη δουλειά τους. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να περπατούν και πάλι όσο θέλουν, ώστε να φροντίζουν τις εργασίες τους ή να επισκέπτονται τους φίλους τους, χωρίς να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να κάνουν πάνω από 100-200 μέτρα χωρίς να σταματήσουν από τον πόνο.

Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος, δεν είναι απρόσιτη για κανέναν. Χάρη σε αυτή, όποιος κάνει χειρωνακτική εργασία ή κάνει καθιστική ζωή και έχει ανάγκη να δουλέψει για να ζήσει, μπορεί να δουλέψει πάλι χωρίς πόνο. Αλλά κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν απομονώνεται στο σπίτι, μαραζώνοντας, επειδή δεν αντέχει να βγει να περπατήσει στο δρόμο. Η λύση πλέον υπάρχει, για όλους!

Ν. Μαραθεύτης
Διευθυντης Νευροχειρουργικης Κλινικης
Ευρωκλινικη Αθηνων

Δημοσιεύτηκε στο boro.gr

Read More

Συμπληρώστε τη φόρμα αν έχετε πρόβλημα ακράτειας ή συχνοουρίας

Έχετε πρόβλημα ακράτειας η συχνοουρίας; Συμπληρώστε τη φόρμα για να βρούμε τη λύση μαζί.

 

Read More

Επιστημονική συνάντηση στο Ινστιτούτο Παστέρ

Στην Επιστημονική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ, με θέμα τις Διαδερμικές Επεμβάσεις Στήριξης Σπονδυλικής Στήλης, θα μιλήσει ο νευροχειρουργός Νίκος Μαραθεύτης.

 

unnamed-24

Read More